fredag 31 januari 2014


Boksamtal (nummer-1)

Det gick bra med första boksamtal som fick vi idag. Det var jag som sammanfattade den första biten från boken " Sms från Soppero" .


Nästan halva eleverna valde ett citat från boken. Det var spännande att lyssna på citaten. Vi har läst våra egna citaten i ordning , sedan berättade vi att varför valde vi det citatet. De citaten gällde på oss själva att vad kände och tyckte vi om det, sen kopplade vi dem till nånting.


Vi diskuterade om att hur man sviker på sin kultur eller ursprung. Alla hade olika åsikter om det.
Jag tycker att man kan inte rymma sig av sitt ursprung. De människor som byter sina utseenden , de lurar bara sig själva. Människor är fina ,när vara de själva, med egna åsikter, kunskaper, kulturer och ... , då blir de populära, tycker jag.


"Det är bra att man hålla sin kultur", den meningen hörde jag av många mina svenska vänner, då kan man lära sig många saker om andra länder och olika kulturer.
Om man bli tvungen att byta sitt språk och sin kultur ,då blir det svårt, och om man vara barn det bli sämre.
Man kan förstår det problemet och det hände många år sen, inte nu.
Alla är fria och har rätt att välja hur vill de vara i sitt liv, det beror på våran hjärta. 

onsdag 29 januari 2014

Filmen ( Elina)


Elina heter den flickan som filmen handlade om och lite om hennes liv. Hon är ungefär 7 år och missade sin pappa och bor med mamman och sin yngre syster. Hon går på skolan och där har hon en grym lärare som plågar henne.

Nu ska jag börja och skriva lite om mina åsikter om filmen. Filmen var väldigt utmärkt och den var den sorten av sanna filmer. Jag menar att den kan hända i verkligheten.

Om bläddrar jag mina livs sidor, då hittar jag samma brättelse som har hänt för mig själv, men på en annan sätt, förstås kännde man sig disriminering.

I alla fall var den vanliga film och handlade om vardagliga problem. Den var så klart och man bör bara samla sig och tar en lämplig beslut av filmen.

Hon (Elina) vågade att behandla rätt med alla. Hon hade ett fint sällskap och det var hennes enkel själ.

måndag 27 januari 2014

Förväntningar på kursen

Här ska vi utveckla våra kunskaper i svenska. På grundskolan ska jag ordnar mina vetande med hjälp av den skickliga läraren. I det klassrummet  kan vi använda de saker som vi har lärt oss och öka våra svenska kunskaper. Det är väldigt bra att ska vi få information om bättre skriftlig och tränar mer språklig träning.
Det beror på att vi är på vilken nivå i svenskan. Läraren inser den och hjälper elever och de ger oss information om rätta studiemetod.