torsdag 27 mars 2014

Min ord lista

Jag samlade några orden som jag tänkte att det kommer att använda de i min argumenterande text, imorgon. 


  • passiv rökning
  • Stroke
  • Ohälsa
  • Dödsorsak
  • Astman
  • Infektionen
  • Hjärtinfarkt
  • Luftcirkulation
  • Miljögift
  • Cancer
  • Kolmonoxiden
  • Ödesdigert
  • Cigarettröken
  • Lungcancer
  • Strupen
  • Offret
  • Tobaksbruk
  • Cancer 
  • Luftföroreningen

tisdag 18 mars 2014

Skoluniform

I måndags samtalade vi om skoluniform. Det var vår klass och de eleverna i klassrummet bredvid. Först grupperade vi oss i olika grupper och sen började vi diskutera med varandra. Alla hade olika åsikter om skoluniform. Några tänkte positiv om den och några inte höll med skoluniform.

Efter gruppdiskussionen valde läraren två personer av varje grupp och de började diskutera med varandra. En grupp var för och en var mot. Alla eleverna hade egna åsikter och det var mycket roligt.

Jills veranda

Det var härligt och se den filmen, tycker jag. Jag brukar inte lyssna på Country musik. I Iran var den sorten av musiken ganska okända, men i alla fall  fanns några grupper som jobbade med Country musik. Jag tror den kan vara super bra på sin vis.

Linda martell var den som Jill sökte efter henne. Linda är den första svarta countrysångerska. Titiyo, den svensk sångerskan önskade träffa henne och hon gjorde det med Jills hjälp. Jag tycker att den är jätte spännande händelse för alla personerna i filmen, särskild för Titiyo.

I många år sen, typ 1965 hade svarta människor ganska svårt liv. De hade ingen frihet att välja nånting. I filmen såg jag en man och kvinna som var gift med varandra. Kvinnan var svart och manen var vit. De berättade att deras grannar och kompisar hade dåligt beteende mot dem. En gång  eldade upp grannar  deras hem, men just då började regna mycket. Det var tur för dem, jag tror.

En annan sak som var kul för mig, var en man som spelade med sin mun. Just då mindes jag en kvinna som är  granne med oss, hon kan spela med sin mun också. Hon spelar och dansar samtidigt. Det är en annorlunda aktivitet, tycker jag.

torsdag 13 mars 2014

Typiskt Svensk




Falukorv: det är ett slags korv som svenska människor brukar äta. Jag tyckte att det kan vara en typiskt svensk. Alla svenska har säkert smakat den korven. Den är krokig och lite tjockare än de vanliga korvar. Man steker den och äta varmt. Jag tror att nästan alla känner igen falukorv och vet hur ser falukorven  ut, för att valde jag den låten med rolig text. Jag hoppas att det går bra!

söndag 9 mars 2014

Rödluvan och vargen

Det var en liten flicka som hette Rödluvan. Alla kallade henne Rödluvan eftersom hon hade alltid en röd luvan på sig. Hon bodde med sin mamma och hade också en mormor som bodde i skogen.

En dag skulle Rödluvan gå till sin mormor eftersom hon var sjuk. Hon gick iväg till mormors stuga. Hon baren flaska vin och kakor i sin korg. På väg dit träffade hon en elak varg. Han frågade Rödluvan att var hon går och Rödluvan berättade allt för vargen.

Vargen skulle äta upp den söta Rödluvan, men han tänkte att vänta lite och sen kan han äta Rödluvan och mormor tillsammans. Han gav ett förslag till Rödluvan.Han sade att hon kan titta runt. Det gjorde Rödluvan och hon fick se många vackra blommor. Hon plockade en fin bukett till mormor.

Nu fick vargen springa till sin första godbit. Han tittade stugan och ätit upp mormor och sen kläde på sig mormors kläder. Han lade sig i sägen och väntade på Rödluvan. Nu ko Rödluvan med massor av blommor. Hon gick nära sängen. Plötsligt högg vargen på Rödluvan och ätit henne också.

En jägare fattade vad hände i stugan. Han sprättade vargens mage med stenar. Vargen vaknade och kände sig törstig. Han skulle dricka vatten från bäcken men han var tung i magen.Han ramlade ner i bäcken och drunknade.

Mormor drack vin och ätit kakor och sen blev hon pigg och frisk.Nu var Rödluvan och de andra mycket glada. 

torsdag 6 mars 2014

Pojken som åt ikapp med trollet


A. Svara

1. Varför skickade fadern sönerna till skogen?

Därför att sönerna inte ville hjälpa pappan. Han tänkte att skicka de till skogen att fälla träd. Så här kunde de vara aktiva och kan tjäna pengar. Då kunde fadern betala sina skulder.

2. Hur gick det för de två äldsta pojkarna i skogen?

De två gick till skogen och skulle fälla. Plötsligt visade sig ett stort troll. De skräm och kastade yxan. Sen sprang de till hem.

3. Vad sa fadern om det som hade hänt?

Han sade att de var fega. Han sade också att han inte skräm, när han var ung.

4. Hur gick det för den yngsta?

Han var duktigare än sina bröder. Han kunde lura trollet.

5. Vad gjorde pojken och trollet när de kom hem till trollet på kvällen?

När kom de hem till trollet, skulle trollet tända eld och pojken skulle gå och hämta vattnen.

6. Hur lyckades pojken vinna kappätningen?

Han tog sin ryggsäck och låg den på sitt knä och trollet inte sett honom. Sen öste han mycket gröt i ryggsäcken. Då kunde han vinna.

7. Hur slutar sagan?

Han lurade igen trollet att skära sin mage. Trollet gjorde så här och sen han dög. Pojken tog alla rikedomar som guld och silver. Han till backade hem och sen betalade alla faders skulder.

C. Skriv

1. Försök hitta något som är typiskt för sagor i ”Pojken som åt ikapp med trollet”.

Ett typiskt exempel är det som den sagan blandat ihop med de två kännetecken. Sagan börjar med ” det var en gång…” som är en sort av kännetecknet. Det fanns inga namn på dem. Samtidigt blandat sagan med ett annat kännetecken, Tre talet. Det är för att fadern hade tre söner som en av dem vann.

2. Vad är sagans budskap?

Jag tror att sagan ska säga att allt är möjlig. Man kan göra allt i alla ålder, det behöver bara på hjärna. Människor har egna inställningar och egna mentaliteter. De tittar på ett ämne med olika visen, men tillslut vinner den personen som vågar prova sina metoder.

Om sagor


1. Skriv i punktform vad som kännetecknar en saga?

·      Sagan händer i en okänd plats, kanske i en fantasivärld. Personer i sagan har inga namn och i slutet av sagan, blir allt bra.

·      Personer i sagan kämpar mot ont eller gott. En eller några av personer är väldig bra, men de andra är dåliga i sagan. Till sist vinner de snälla och bra personer.

·      I den sorten av sagan fick hjälten många faror och prövningar. Det finns ovanliga varelser som en drake som flyger. Ibland hittar hjälten en hjälp som en stav eller en annan sak som kan hjälpa hjälten på bästa sätt.

·      En pris eller prinsessa blir förvandling på ett oansenligt djur. Ibland gör det en styvmor eller styvfar. Sen kommer någon i sagan som accepterar det oansenligt djuret.

·      I några sagor finns djuren som pratar och behandlar som människor. Den heter Fabel. De är korta ibland och man kan dra någon lärdom av dem.

·      I en sägen händer nästan riktiga händelser. Det kan vara på några olika platser men händelserna ska koppla med varandra till slutet av sägen. Händelserna är charmiga men de kan ha uppdikta innehållar. Man kan inte lita på några delar av sägner, men många delar kan hända i riktigt liv.

2. Vilka av de olika kännetecken hittar du i Pojken som åt i kapp med trollet?

Den sagan är samma sak med den första beskrivningen. Namnen på personer och deras platser är vaga. Man fattar inte var utspelade sig sagan, men i slutet blev alla lyckliga.

3. Ge exempel från andra sagor på de olika kännetecknen.

Den datoranimerade filmen ”Shrek” kan vara ett exempel på beskrivning eller punkten 4. En prinsessa och hennes kärlek blev förvandlingar genom en häxa.

4. Vad är det för skillnad på en saga och en sägen?

Förstås kan man inte tro på sagor. Ibland är de otroliga. Ofta är de som en underhållning. I en sägen är inte så här. Det är lite närmare på ett sant liv.

5. Vad kännetecken en Fabel?

Fabel handlar om särskilda djuren. De kan prata och tänka som människor. Jag tycker att fabel går mänskliga moralen och beteenden via djuren, med lite roligare utrymme. Man kan få en sensmoral i slutet.

6. Vad är din erfarenhet av sagoberättande?

Nästan alltid sparar man sagor i huvudet. För att de är annorlunda jämför med riktigt liv. Sagor har alltid ett bra resultat eller tvärtom, ett dåligt resultat. Båda två kan vara lärorika på egna sätter. Jag själv kan inte berätta någon saga, men jag hörde underliga sagor många gånger.