torsdag 6 mars 2014

Pojken som åt ikapp med trollet


A. Svara

1. Varför skickade fadern sönerna till skogen?

Därför att sönerna inte ville hjälpa pappan. Han tänkte att skicka de till skogen att fälla träd. Så här kunde de vara aktiva och kan tjäna pengar. Då kunde fadern betala sina skulder.

2. Hur gick det för de två äldsta pojkarna i skogen?

De två gick till skogen och skulle fälla. Plötsligt visade sig ett stort troll. De skräm och kastade yxan. Sen sprang de till hem.

3. Vad sa fadern om det som hade hänt?

Han sade att de var fega. Han sade också att han inte skräm, när han var ung.

4. Hur gick det för den yngsta?

Han var duktigare än sina bröder. Han kunde lura trollet.

5. Vad gjorde pojken och trollet när de kom hem till trollet på kvällen?

När kom de hem till trollet, skulle trollet tända eld och pojken skulle gå och hämta vattnen.

6. Hur lyckades pojken vinna kappätningen?

Han tog sin ryggsäck och låg den på sitt knä och trollet inte sett honom. Sen öste han mycket gröt i ryggsäcken. Då kunde han vinna.

7. Hur slutar sagan?

Han lurade igen trollet att skära sin mage. Trollet gjorde så här och sen han dög. Pojken tog alla rikedomar som guld och silver. Han till backade hem och sen betalade alla faders skulder.

C. Skriv

1. Försök hitta något som är typiskt för sagor i ”Pojken som åt ikapp med trollet”.

Ett typiskt exempel är det som den sagan blandat ihop med de två kännetecken. Sagan börjar med ” det var en gång…” som är en sort av kännetecknet. Det fanns inga namn på dem. Samtidigt blandat sagan med ett annat kännetecken, Tre talet. Det är för att fadern hade tre söner som en av dem vann.

2. Vad är sagans budskap?

Jag tror att sagan ska säga att allt är möjlig. Man kan göra allt i alla ålder, det behöver bara på hjärna. Människor har egna inställningar och egna mentaliteter. De tittar på ett ämne med olika visen, men tillslut vinner den personen som vågar prova sina metoder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar