torsdag 6 mars 2014

Om sagor


1. Skriv i punktform vad som kännetecknar en saga?

·      Sagan händer i en okänd plats, kanske i en fantasivärld. Personer i sagan har inga namn och i slutet av sagan, blir allt bra.

·      Personer i sagan kämpar mot ont eller gott. En eller några av personer är väldig bra, men de andra är dåliga i sagan. Till sist vinner de snälla och bra personer.

·      I den sorten av sagan fick hjälten många faror och prövningar. Det finns ovanliga varelser som en drake som flyger. Ibland hittar hjälten en hjälp som en stav eller en annan sak som kan hjälpa hjälten på bästa sätt.

·      En pris eller prinsessa blir förvandling på ett oansenligt djur. Ibland gör det en styvmor eller styvfar. Sen kommer någon i sagan som accepterar det oansenligt djuret.

·      I några sagor finns djuren som pratar och behandlar som människor. Den heter Fabel. De är korta ibland och man kan dra någon lärdom av dem.

·      I en sägen händer nästan riktiga händelser. Det kan vara på några olika platser men händelserna ska koppla med varandra till slutet av sägen. Händelserna är charmiga men de kan ha uppdikta innehållar. Man kan inte lita på några delar av sägner, men många delar kan hända i riktigt liv.

2. Vilka av de olika kännetecken hittar du i Pojken som åt i kapp med trollet?

Den sagan är samma sak med den första beskrivningen. Namnen på personer och deras platser är vaga. Man fattar inte var utspelade sig sagan, men i slutet blev alla lyckliga.

3. Ge exempel från andra sagor på de olika kännetecknen.

Den datoranimerade filmen ”Shrek” kan vara ett exempel på beskrivning eller punkten 4. En prinsessa och hennes kärlek blev förvandlingar genom en häxa.

4. Vad är det för skillnad på en saga och en sägen?

Förstås kan man inte tro på sagor. Ibland är de otroliga. Ofta är de som en underhållning. I en sägen är inte så här. Det är lite närmare på ett sant liv.

5. Vad kännetecken en Fabel?

Fabel handlar om särskilda djuren. De kan prata och tänka som människor. Jag tycker att fabel går mänskliga moralen och beteenden via djuren, med lite roligare utrymme. Man kan få en sensmoral i slutet.

6. Vad är din erfarenhet av sagoberättande?

Nästan alltid sparar man sagor i huvudet. För att de är annorlunda jämför med riktigt liv. Sagor har alltid ett bra resultat eller tvärtom, ett dåligt resultat. Båda två kan vara lärorika på egna sätter. Jag själv kan inte berätta någon saga, men jag hörde underliga sagor många gånger. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar