måndag 26 maj 2014

Personlig återgivande text


En klumpig rånare


En 22 årig rånare skulle råna en butik i Miami. Först hoppade han över disken och slogs med huvudet och tappade sin mössa.

Efter det tappade han sitt vapen på golvet. Han gick till kassan och tvingade till sig pengarna i kassan. Sen gick han till öl kylan och har tagit alla flaskor.

När han gick ut av butiken en påse gick sönder och alla flaskor åkte på golvet. Han blev frustrerad. Medan var han upptagen plocka upp ölflaskor, polisen var bakom honom.

Till sist syn han polisen och försökte springa i väg och flydde, men han blev att fånga taget.


onsdag 30 april 2014

Redovisning

Idag redovisade vi om våra texter som vi hittade från olika hemsida. Varje grupp visade och förklarade sina texter.
Efter det valde vi två texter för att använda de i ämnesgrupp.
Våra källor:
http://www.1177.se/Norrbotten/Fakta-och-rad/Behandlingar/Abort/?ar=True
http://sv.wikipedia.org/wiki/Abort_i_Sverige

tisdag 29 april 2014

Reflektion ( Stjärnlösa nätter )

Den berättelsen händer i vekliga liv också och Amer är en av de offer i sådan liven. Jag tycker synd om Amer och för hans pappa också på ett annat sätt. Han kan ingenting om livs stil. De har samma ursprung men de har helt olika kultur, tankar och åsikter.

Det är väldigt svårt att vara i Amers situation och bli tvungen att välja någons val. Det liknar en mardröm att någon med helt olika föreställningar styr din vidare liv till ett helvetets liv.

Egentligen i ett äktenskap är man och kvinna viktigaste personer eftersom det är de som ska gifta sig. Den enda person som förstår våra värderingar, är vi själva men i boken är det helt olika och Amers familj och släktningar ska bestämma för hans känslor. Naturligtvis familj är den enda som har intellektuella intressen i många livssituationer men det är inte pålitligt i äktenskap beslut.

Till slut bör jag säga att den boken påminna oss att det finns fortfarande många människor som tänker lika Amers pappa och fastrar. De vet inte att sådan tankar och beslut är inte längre giltigt. De upplevde själva ett orättvis beslut i sina äktenskaper men de ångrar sig inte och vill flytta det till sina vidare generationer. Jag hoppas att boken ha ett fin avslutning.

lördag 12 april 2014

Stjärnlösa Nätter ( Part 1 )

Boken" Stjärnlösa Nätter" handlar om en 19 årig kille som heter Amer. Han är född i Kirken i norra Irak men nu bor han med sin familj, sina föräldrar och sina syskon i Västerås i Sverige.

Hans Far är en självisk man och vill bestämma över allt. Hans familj har inget frihet att välja. Amer lyder inte honom och gör det som är rätt.

Amer flyttar till USA, där ska han jobba som lägerlärare. Han tänker att det är skönt att leva ensam för en period på ett år. Han ska reda upp situationen och vara i frihet utan sin Fars beslut.

Han arbetar klar i USA och kommer tillbacka hem. Efter en viss tid skildes hans föräldrar av varandra och Amer separerar också av sin familj. Han får bo ensam i ett hus som social hjälpte att hyra det. Efter uppbrott har Amer kontakt med sin Far och sina syskon men inte med sin mamma.

Efter det Amers Far ska resa till Irak med sin nya fru och han vill att Amer följa också med. Amer har inget åtrå att åka dit men han måste packa resväska. Den resa är hans vidare öde och han bör göra det.

De ska ta bilresa med två bilar. Amer ska köra en av de bilarna och hans Far ska köra den andra bilen. De har en lång resa framfor sig.

De fick resan klar och de är i Iraq nu. Amers morfar och alla släktningar bor i Irak. Amer träffar sina faster och kusiner. Han är som en överraskning för kusiner eftersom de hade ingen aning om deras resa till Irak. Dessutom de träffade inte varandra för många år sen. I vissa fall är Amer glad att möta sina släktningar men han kommer att sakna Sverige so fort.

Amer har en kusin som  hanvar  hans barndomsvän också. Han heter Samir och han har flyttat från Irak och han bor i England nu. Men det är inte bara Samir som var hans vän,  Samirs syster var också vän till Amer i hans barndom. Hon heter Amina.

Amers pappa och faster vill att Amer gifta sig. De tar upp det ämnet varje dag men Amer tänker inte ens på det. Han tror på kärlek och ska gifta sig med kärlek.

 En dag Amers Far och faster ger ett förslag till Amer. De bestämde sig att Amer måste gifta sig med sin kusin, Amina. Det är otroligt för Amer att gifta sig med henne men hans Far är mer envis som Amer tänkte. De säger att Amina är kär i honom och Amer måste gita sig med henne. Självklart Amer vill inte acceptera det och det därför får han att stanna i sitt rum.

Amer stannar i rummet många dagar , utan nån mat, sällskap eller ett vänligt beteende. Han vill inte bevilja deras grymt förslag. Hans Far och faster pratar med honom men Amer är mycket bestämd och han vill inte att Amina vara hans hustru.
Men kan Amer tredskas av sitt allmänt öde...?



 

torsdag 27 mars 2014

Min ord lista

Jag samlade några orden som jag tänkte att det kommer att använda de i min argumenterande text, imorgon. 


  • passiv rökning
  • Stroke
  • Ohälsa
  • Dödsorsak
  • Astman
  • Infektionen
  • Hjärtinfarkt
  • Luftcirkulation
  • Miljögift
  • Cancer
  • Kolmonoxiden
  • Ödesdigert
  • Cigarettröken
  • Lungcancer
  • Strupen
  • Offret
  • Tobaksbruk
  • Cancer 
  • Luftföroreningen

tisdag 18 mars 2014

Skoluniform

I måndags samtalade vi om skoluniform. Det var vår klass och de eleverna i klassrummet bredvid. Först grupperade vi oss i olika grupper och sen började vi diskutera med varandra. Alla hade olika åsikter om skoluniform. Några tänkte positiv om den och några inte höll med skoluniform.

Efter gruppdiskussionen valde läraren två personer av varje grupp och de började diskutera med varandra. En grupp var för och en var mot. Alla eleverna hade egna åsikter och det var mycket roligt.

Jills veranda

Det var härligt och se den filmen, tycker jag. Jag brukar inte lyssna på Country musik. I Iran var den sorten av musiken ganska okända, men i alla fall  fanns några grupper som jobbade med Country musik. Jag tror den kan vara super bra på sin vis.

Linda martell var den som Jill sökte efter henne. Linda är den första svarta countrysångerska. Titiyo, den svensk sångerskan önskade träffa henne och hon gjorde det med Jills hjälp. Jag tycker att den är jätte spännande händelse för alla personerna i filmen, särskild för Titiyo.

I många år sen, typ 1965 hade svarta människor ganska svårt liv. De hade ingen frihet att välja nånting. I filmen såg jag en man och kvinna som var gift med varandra. Kvinnan var svart och manen var vit. De berättade att deras grannar och kompisar hade dåligt beteende mot dem. En gång  eldade upp grannar  deras hem, men just då började regna mycket. Det var tur för dem, jag tror.

En annan sak som var kul för mig, var en man som spelade med sin mun. Just då mindes jag en kvinna som är  granne med oss, hon kan spela med sin mun också. Hon spelar och dansar samtidigt. Det är en annorlunda aktivitet, tycker jag.

torsdag 13 mars 2014

Typiskt Svensk




Falukorv: det är ett slags korv som svenska människor brukar äta. Jag tyckte att det kan vara en typiskt svensk. Alla svenska har säkert smakat den korven. Den är krokig och lite tjockare än de vanliga korvar. Man steker den och äta varmt. Jag tror att nästan alla känner igen falukorv och vet hur ser falukorven  ut, för att valde jag den låten med rolig text. Jag hoppas att det går bra!

söndag 9 mars 2014

Rödluvan och vargen

Det var en liten flicka som hette Rödluvan. Alla kallade henne Rödluvan eftersom hon hade alltid en röd luvan på sig. Hon bodde med sin mamma och hade också en mormor som bodde i skogen.

En dag skulle Rödluvan gå till sin mormor eftersom hon var sjuk. Hon gick iväg till mormors stuga. Hon baren flaska vin och kakor i sin korg. På väg dit träffade hon en elak varg. Han frågade Rödluvan att var hon går och Rödluvan berättade allt för vargen.

Vargen skulle äta upp den söta Rödluvan, men han tänkte att vänta lite och sen kan han äta Rödluvan och mormor tillsammans. Han gav ett förslag till Rödluvan.Han sade att hon kan titta runt. Det gjorde Rödluvan och hon fick se många vackra blommor. Hon plockade en fin bukett till mormor.

Nu fick vargen springa till sin första godbit. Han tittade stugan och ätit upp mormor och sen kläde på sig mormors kläder. Han lade sig i sägen och väntade på Rödluvan. Nu ko Rödluvan med massor av blommor. Hon gick nära sängen. Plötsligt högg vargen på Rödluvan och ätit henne också.

En jägare fattade vad hände i stugan. Han sprättade vargens mage med stenar. Vargen vaknade och kände sig törstig. Han skulle dricka vatten från bäcken men han var tung i magen.Han ramlade ner i bäcken och drunknade.

Mormor drack vin och ätit kakor och sen blev hon pigg och frisk.Nu var Rödluvan och de andra mycket glada. 

torsdag 6 mars 2014

Pojken som åt ikapp med trollet


A. Svara

1. Varför skickade fadern sönerna till skogen?

Därför att sönerna inte ville hjälpa pappan. Han tänkte att skicka de till skogen att fälla träd. Så här kunde de vara aktiva och kan tjäna pengar. Då kunde fadern betala sina skulder.

2. Hur gick det för de två äldsta pojkarna i skogen?

De två gick till skogen och skulle fälla. Plötsligt visade sig ett stort troll. De skräm och kastade yxan. Sen sprang de till hem.

3. Vad sa fadern om det som hade hänt?

Han sade att de var fega. Han sade också att han inte skräm, när han var ung.

4. Hur gick det för den yngsta?

Han var duktigare än sina bröder. Han kunde lura trollet.

5. Vad gjorde pojken och trollet när de kom hem till trollet på kvällen?

När kom de hem till trollet, skulle trollet tända eld och pojken skulle gå och hämta vattnen.

6. Hur lyckades pojken vinna kappätningen?

Han tog sin ryggsäck och låg den på sitt knä och trollet inte sett honom. Sen öste han mycket gröt i ryggsäcken. Då kunde han vinna.

7. Hur slutar sagan?

Han lurade igen trollet att skära sin mage. Trollet gjorde så här och sen han dög. Pojken tog alla rikedomar som guld och silver. Han till backade hem och sen betalade alla faders skulder.

C. Skriv

1. Försök hitta något som är typiskt för sagor i ”Pojken som åt ikapp med trollet”.

Ett typiskt exempel är det som den sagan blandat ihop med de två kännetecken. Sagan börjar med ” det var en gång…” som är en sort av kännetecknet. Det fanns inga namn på dem. Samtidigt blandat sagan med ett annat kännetecken, Tre talet. Det är för att fadern hade tre söner som en av dem vann.

2. Vad är sagans budskap?

Jag tror att sagan ska säga att allt är möjlig. Man kan göra allt i alla ålder, det behöver bara på hjärna. Människor har egna inställningar och egna mentaliteter. De tittar på ett ämne med olika visen, men tillslut vinner den personen som vågar prova sina metoder.

Om sagor


1. Skriv i punktform vad som kännetecknar en saga?

·      Sagan händer i en okänd plats, kanske i en fantasivärld. Personer i sagan har inga namn och i slutet av sagan, blir allt bra.

·      Personer i sagan kämpar mot ont eller gott. En eller några av personer är väldig bra, men de andra är dåliga i sagan. Till sist vinner de snälla och bra personer.

·      I den sorten av sagan fick hjälten många faror och prövningar. Det finns ovanliga varelser som en drake som flyger. Ibland hittar hjälten en hjälp som en stav eller en annan sak som kan hjälpa hjälten på bästa sätt.

·      En pris eller prinsessa blir förvandling på ett oansenligt djur. Ibland gör det en styvmor eller styvfar. Sen kommer någon i sagan som accepterar det oansenligt djuret.

·      I några sagor finns djuren som pratar och behandlar som människor. Den heter Fabel. De är korta ibland och man kan dra någon lärdom av dem.

·      I en sägen händer nästan riktiga händelser. Det kan vara på några olika platser men händelserna ska koppla med varandra till slutet av sägen. Händelserna är charmiga men de kan ha uppdikta innehållar. Man kan inte lita på några delar av sägner, men många delar kan hända i riktigt liv.

2. Vilka av de olika kännetecken hittar du i Pojken som åt i kapp med trollet?

Den sagan är samma sak med den första beskrivningen. Namnen på personer och deras platser är vaga. Man fattar inte var utspelade sig sagan, men i slutet blev alla lyckliga.

3. Ge exempel från andra sagor på de olika kännetecknen.

Den datoranimerade filmen ”Shrek” kan vara ett exempel på beskrivning eller punkten 4. En prinsessa och hennes kärlek blev förvandlingar genom en häxa.

4. Vad är det för skillnad på en saga och en sägen?

Förstås kan man inte tro på sagor. Ibland är de otroliga. Ofta är de som en underhållning. I en sägen är inte så här. Det är lite närmare på ett sant liv.

5. Vad kännetecken en Fabel?

Fabel handlar om särskilda djuren. De kan prata och tänka som människor. Jag tycker att fabel går mänskliga moralen och beteenden via djuren, med lite roligare utrymme. Man kan få en sensmoral i slutet.

6. Vad är din erfarenhet av sagoberättande?

Nästan alltid sparar man sagor i huvudet. För att de är annorlunda jämför med riktigt liv. Sagor har alltid ett bra resultat eller tvärtom, ett dåligt resultat. Båda två kan vara lärorika på egna sätter. Jag själv kan inte berätta någon saga, men jag hörde underliga sagor många gånger. 

fredag 28 februari 2014

Min första dag på SFI

Det var en kylig dag i vintern 2012. Min handledare ringde mig och sade att jag skulle börja skolan dagen efter på SFI. Direkt efter samtalet kände jag mig ängslig. Jag hade väntat på den dagen ungefär en månad, men nu var jag mycket oroligt. Jag visste inte att skulle hända i skolan. Jag kunde ingenting, ens ett riktigt ord! Min familj tröstade mig, eftersom de skulle studera på SFI också. Min mamma lovade att allt skulle bli bra.

Jag och min familj utom min lilla syster gick till busshållplats. Där väntade våra handledare. Vi tog bussen till nya skolan, SFI. Efter 20 minuter lämnade vi bussen och promenerade till destinationen. På väg ditt halkade jag flera gånger! Efter några sekunder fick jag se en stor byggnad. Det var Vuxenutbildningen.

Jag steg in skolan. Det var spännande för mig. Just då tänkte jag inte på min oro. Jag bara tittade på folk som var där. Jag tänkte att alla stirrar på mig, men det stämde inte. Det verkade att alla hade bråttom. När jag försökte att hitta min plats, ropade min handledare på mig. Han skulle visa mitt klassrum. Först hjälpte han min familj och nu var det min tur. Han visade mig klassrummet och han själv försvann direkt.

Jag knackade på dörren och samtidigt repeterade jag "hej" och "god morgon"! En kvinna öppnade dörren, hon hade ett stort leende. Vi hejade på varandra, och jag gick in och sade god morgon till eleverna. Det var en multinationell miljö och jag tyckte mycket om det. När jag satte mig på stolen, viskade någon hej på persiska. Jag vände mig om bakom och då fick jag se min syster! Jag kände mig glad att jag inte var ensam.

Sedan presenterade sig läraren. Hon hette Alexandra. Hon var väldig rolig, tyckte jag. Hon förklarade för oss att vad vi skulle göra under kursen. Efter den kursen skulle de dela oss på riktiga kurser. Jag fattade ingenting men läraren visste det. I slutet av lektionen fick jag och min syster en tolk. Då förstod vi att vad hon sade.

Till slut sade min syster, Elina att jag såg lugn ut under kursen. Jag skrattade och sade att jag inte borde vara orolig. Det var en underbar dag!           

onsdag 19 februari 2014

Mötet på museet

I tisdags var jag på museet. Det var jag, Teresa och nästan alla mina klasskamrater. Teresa var den som planerade för oss att gå på museet, eftersom vi skulle lära oss mer om samiska människor. I museet var en samisk pedagog som ledde oss. Hon hette Annika Josbrant.

Vi började med att ta trapporna till tredje våningar. Annika öppnade en dör och alla gick in ett stort rum. Längst bak i rummet stod några obekväma pallar och vi satte oss på dem. Efter det presenterade sig våran pedagog och vi fick också presentera oss.

Lite senare slog hon på samisk musik och började samtidigt klä på sig sin folkdräkt som hette "Kolt". Annika visade oss också hur dräkter ser ut  på samiska män. Färgerna på dräkterna  hade egna betydelser, eftersom samerna finns i fyra olika länder. Färgerna visar vilket av områdena de kommer  i från.

Sedan berättade hon om deras samiska traditioner, deras kultur, yrken, flagga, deras geografiskt läge och många andra saker. Jag tyckte att det var jätte kul att få veta om olika traditioner.

Jag tror att hon var mycket skickligt på att berätta, man kan försåt henne. Annika berättade också om sina föräldrars liv i samebyar. De hade egna svårigheter i skolan. Hon hörde en spännande saga av sin pappa. Sen återberättade hon den roliga sagan för oss.

Egentligen ökade vi våra kunskaper genom att lyssnade på henne. Hon gav oss mycket information om sittfolk. Hon kunde inte bar samiska och hon såg ledsen ut för det. Jag tyckte att det är inte roligt att man inte kan sitt modersmålsspråk, men Annikas mamma tänkte inte så här och hon hade säkert sina egna argument.

I slutet av mötet fick vi ställa frågår och det gjorde några elever. Efter det tackade vi  Annika för besöket och sen fick vi gå hem. Det var ett lärorikt besök! 

måndag 17 februari 2014

Koppling


1.      Norge är ett av dem fyra länder som kallas ”Sampi” och Henriks familj har renarna i Norge.

2.      De barnen i filmen gick till samisk skolan i Jokkmokk. Henrik och Kristin studerar också på samisk skolan i Soppero.

3.      Samerna i byn använde helikopter att gå till fjäll. Jag fattade den i filmen. I boken har jag läst att Henrik och Agnes gick till fjäll med helikopter också.




fredag 7 februari 2014

Boksamtal(nummer-2)


Idag kom Stina till oss och sade att Teresa inte kan komma idag och Siriporn ska vara ledare under lektionen. Vi har suttit tillsammans, vid ett bord, som förra veckan och Siriporn började berätta om boken. Först skulle hon berätta om hela boken! Från början till slut!
Men vi förklarade för henne att hon ska berätta om tydliga sidor. Efter det gjorde hon så här och berättade.

När vi hade slutat sammanfattningen, skulle vi berätta våra citat, men ingen gjorde inte! Alla sade att de ska skriva på sina bloggar och publicera det.
I slutet av diskussionen, öppnade vi våra bloggar och skrev om vad vi gjorde idag.
 

onsdag 5 februari 2014

Orättvisa beteende


Fröken gick snabbt till klassrummet. Jag sprang efter henne. Fröken öppnade dörren och steg in  klassrummet och stängde dörren bakom sig. Jag stod precis bakom dörren.
Jag knackade på dörren, men fick inget svar. Äntligen öppnade jag dörren och gick att sitta på mitt ställe.

Fröken frågade  eleverna: vem kan redogöra för mordet på Gustav den tredje?
Ingen kunde inte utom jag. Jag tog upp min hand att svara på frågan, men fröken tittade inte på mig…
Anton sade: Elina kan... 
men fröken brydde oss inte och sade : vad dåligt att ingen kan.

Några sekunder senare ville hon att eleverna öppna sina böcker och började högläsningen. Fröken valde Anton att läsa högt. Hon visste att Anton inte kunde väl svenska. Stackars Anton läste med svårighet. Jag tänkte att det fröken stoppade honom och valde en annan elev att fortsätta. Hon tackade eleven efter högläsningen.
Nu var det min tur att läsa. Jag höll min bok och stod att börja, men fröken hoppade över mig.

Eleven framför mig började läsa. Jag fick sitta på min stol. Jag kände mig en stor sorg i mitt hjärta. Jag kände mig övergivet, men fröken var så nöjd, jag var säker på det.

Jag blev stressad och  kunde inte tåla ännu mer. Jag lämnade klassrummet och gick ut. kanske till min pappa…     

fredag 31 januari 2014


Boksamtal (nummer-1)

Det gick bra med första boksamtal som fick vi idag. Det var jag som sammanfattade den första biten från boken " Sms från Soppero" .


Nästan halva eleverna valde ett citat från boken. Det var spännande att lyssna på citaten. Vi har läst våra egna citaten i ordning , sedan berättade vi att varför valde vi det citatet. De citaten gällde på oss själva att vad kände och tyckte vi om det, sen kopplade vi dem till nånting.


Vi diskuterade om att hur man sviker på sin kultur eller ursprung. Alla hade olika åsikter om det.
Jag tycker att man kan inte rymma sig av sitt ursprung. De människor som byter sina utseenden , de lurar bara sig själva. Människor är fina ,när vara de själva, med egna åsikter, kunskaper, kulturer och ... , då blir de populära, tycker jag.


"Det är bra att man hålla sin kultur", den meningen hörde jag av många mina svenska vänner, då kan man lära sig många saker om andra länder och olika kulturer.
Om man bli tvungen att byta sitt språk och sin kultur ,då blir det svårt, och om man vara barn det bli sämre.
Man kan förstår det problemet och det hände många år sen, inte nu.
Alla är fria och har rätt att välja hur vill de vara i sitt liv, det beror på våran hjärta. 

onsdag 29 januari 2014

Filmen ( Elina)


Elina heter den flickan som filmen handlade om och lite om hennes liv. Hon är ungefär 7 år och missade sin pappa och bor med mamman och sin yngre syster. Hon går på skolan och där har hon en grym lärare som plågar henne.

Nu ska jag börja och skriva lite om mina åsikter om filmen. Filmen var väldigt utmärkt och den var den sorten av sanna filmer. Jag menar att den kan hända i verkligheten.

Om bläddrar jag mina livs sidor, då hittar jag samma brättelse som har hänt för mig själv, men på en annan sätt, förstås kännde man sig disriminering.

I alla fall var den vanliga film och handlade om vardagliga problem. Den var så klart och man bör bara samla sig och tar en lämplig beslut av filmen.

Hon (Elina) vågade att behandla rätt med alla. Hon hade ett fint sällskap och det var hennes enkel själ.

måndag 27 januari 2014

Förväntningar på kursen

Här ska vi utveckla våra kunskaper i svenska. På grundskolan ska jag ordnar mina vetande med hjälp av den skickliga läraren. I det klassrummet  kan vi använda de saker som vi har lärt oss och öka våra svenska kunskaper. Det är väldigt bra att ska vi få information om bättre skriftlig och tränar mer språklig träning.
Det beror på att vi är på vilken nivå i svenskan. Läraren inser den och hjälper elever och de ger oss information om rätta studiemetod.